AVATUD: T-L 10-16,  E-post:See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. Telefon: +372 5521 331

Avinurme kapsapiirakas

Kapsapiiraka taignana kasutatakse põrandaleiva tainast. Selleks segatakse leivaastnasse jäetud kaapekakust, soojast veest ja osast jahust leivajuuretis, mis hapneb soojas kohas vähemalt ööpäev. Järgmisel päeval sõtkutakse leivataigen, mis oma konsistentsilt sobib põrandaleiva valmistamiseks.

 

Seejärel valmistatakse ette piirakasisu. Ajalooliselt kasutati kapsapiiraka valmistamisel palju haudekapsaid, mida tehti väiksematest, pehmematest „tosskapsastest“. Kasutati ka hapukapsaid, mis tänapäeval on põhiline piirakasisu.

 

Kergelt hautatud hapukapsas segada kuubikuteks lõigatud soolapekiga. Soovi korral võib lisada ka eelkupatatud kruupe. Kapsas, kruubid ja pekikuubikud hautada läbi, jahutada toasoojaks.

 

Leivatainas pressitakse märja käega lauale lahti. 1/3 lahtipressitud taignale tõstetakse ettevalmistatud kapsasegu ja taignaääred tõstetakse üle piirakasisu.

 

Kokkurullitud piirakas pannakse kapsalehtedele kerikma. Tänapäeval kasutatakse enam küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaati.

 

Kerkinud leib pannakse ahju küpsema. Küpsetatakse 1,5-2 tundi olenevalt pätsi suuruset rukkileiva küpsemistemperatuuril kaasaegsetes ahjudes.

 

Puuahjus küpsetamisel köetakse piiraka kerkimise ajal leivaahi. Liigsed tukid, kui neid on jäänud ja vajadusel liigsed sõed tõmmatakse roobiga ahjust pliitaauku. Kas ja kui palju sütt jätta, seda proovitakse ahju kuumuse järgi, puistates ahjupõhja jahu.

 

Ahjuluuaga pühitakse puhtaks leivaahju põrand.
Seejärel asetatakse leivalabidaga kapsalehel kerkinud kapsapiirakad ahju küpsema.

 

Küpsenud leib määritakse ahjust võttes rasva või märja käega üle, mähitakse linasesse köögirätti ja jäetakse 1-2 tunniks seisma ja tõmbama.

 

Süüakse soojalt, siis on soolapekiga läbiimbunud piirakakoorik koos sooja piirakatäidisega eriti maitsev. Peale juuakse traditsiooniliselt köömneteed.

 

Maitsev ka külmana. Nii söödi leiba laada- või reisileivana.

 

Piirkonna traditsioonilises köögis seveeritakse eraldi toidukorrana - sooja eelroana.

 

Retsepti õpetus: Ilse Rummel ja Meida Planken. 
Kirja pannud: Küllike Pärn.

9 põhjust, miks külastada Avinurme Elulaadikeskust

Paiknemine kesk Alutaguse suurmetsi on Avinurmest läbi aegade teinud eraldatud paikkonna. Soine põllumaa ning pikad suurvee perioodid, mille tõttu olid teed üleujutatud ning ligipääs Avinurmele piiratud, sundisid avinurmikuid otsima traditsioonilisest talupidamisest ja põllutööst teistlaadseid elatusallikaid ning ümbruskonna metsarikkus juhatas nad puutöö juurde.

Loe edasi...

PUU TÖÖ MEISTRID AD 1786